Plan van aanpak met een (retro)planning

Maak een plan van aanpak (of stappenplan) en een retroplanning, waarbij u terugtelt van de buitengewone algemene vergaderingen die tot de reorganisatie besluiten. Het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen legt hierbij termijnen en voorschriften op. U moet hiermee rekening houden in uw planning.

 

Reken minstens een jaar tussen uw intentieverklaring en het effectieve juridische traject. Bij de vorming van een woonmaatschappij komt veel voorbereidend werk, waardoor dit een realistische timing is.

 

Maak uw timing niettemin ambitieus en zorg ervoor dat u snel onomkeerbare stappen maakt. Een traject dat te lang aansleept, is nadelig voor de motivatie van het personeel en uiteindelijk voor uw goede werking. Op termijn lijdt de dienstverlening aan de klant daaronder.

 

Hierbij is het ook erg belangrijk om met de boekhoudkundige retroactiviteit rekening te houden. Deze wordt namelijk verplicht opgenomen in het reorganisatievoorstel. Hou er rekening mee dat deze retroactiviteit maximaal 7 maanden kan teruggaan tegenover de datum van de buitengewone algemene vergaderingen die over de reorganisatie beslissen.